29 Temmuz 2012 Pazar

YÜRÜYÜS YOLUMDA GÖRDÜGÜM ÖRNEK UYGULAMA



















Bugün yine fotograf makinam icin yeterince pil satin alip; tedarikli bir sekilde yürüyüsüme hazirlanmistim. Sabahtan beri, hava pek kara veremiyordu nasil olmasi gerektigine. Bakiyorsunuz esiyor, nerdeyse karanlik, bakiyorsunuz günes kendini göstermis isitiyor, bakiyorsunuz bulutlar durmadan sekil degistiriyor, sanirsiniz siddetli yagmur gelecek. Bütün bunlari gözlemledigimden üzerime her ihtimale karsi beni idare edecek kiyafet giysem de esas almam gerekeni almadigimi sonradan kesfedecektim. Yagmura yakalandigimda semsiyemi.
Nihayet disari cikmis, kisa bir evin kösesinde duraksamadan sonra bu kez göl yolunun solunda, hic gitmedigim patikayi takip etmeye, eger begenirsem, diger köye kadar yürüyecektim arazi boyunca. O patikayi hep görmeme ragmen bana pek cazip gelmediginden hic o tarafa sapmamistim.Bugün cok seyi meger kaybetmisim; harikaymis meger dedigim bir yerle karsilastim. Yürüyüs yolu, kosu yapamak yada gezi yapanlar icin bir diger köye kadar iyi bir sekilde haritalandirilmis, alternatif dönüs yollari gösterilmisti. Yer yer tepelik yerlere tarlalari ve uzanan koruluklari izleme ve dinlenme yerleri yapilmisti tastan. En begendigim ise yol boyunca  tabelalarla biyotop icin insanlarin dikkati cekiliyordu. Cevrede görülen yaban hayvanlari, böcekler , sürüngenler tanitliyor; nesli tükenmekte yada koruma altinda olan hayvanlara vurgu yapiliyordu.
Ben bu uygulamayi cok takdirle karsilamistim; cünkü daha 100m. bile uzaklasmamistiniz ve gece ve gündüz rastlayabileceginiz hayvanlarin tespit edilmis olmasi ve hala modern yasama ragmen bu hayvanciklarin yasama direnmeleriydi.Bulundugum belediyeyi cok takdir etmistim. Insanlara sadece yürüyüs ve kosu alani degil, bir de bilincli bir alan yaratilmisti böylelikle. Hatta, adina böcek oteli taktiklari bir evcik yapmislar; cesitli böceklerin yuva yapmalari, yasamalari saglanmisti, gecenlerin seyredebilmeleri icin. Normal de, bütün bunlari görmeniz icin sehirlerde hayvanat bahcesine gitmeniz gerekir.
Bu uygulamayla cocuklarimizin cok daha bilincli yetisecegini, düsünerek ülkemde de bu uygulamanin tez yayilip yayginlastirlimasini arzu ettim mütemadiyen. Iyi ve güzel olani her zaman almali öyle degil mi? Bence tam buna layik bir uygulama idi.

8 yorum:

  1. Merhabalar,

    Gerçekten çok güzel bir örnek uygulama. Tarafınızdan fark edilip, bizlerle paylaştığınız için teşekkürler Kum Tanesi.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efendim, sizinde bu uygulamayi hos bulmaniza cok memnun oldum.Cünkü siradan bir tarla yolu gibi gözüksede insanlara daha dikkatli bakmalari ve de dogaya daha dogru davranmalari yolunda kibar bir ikazin oldugu bir uygula oldugu icin paylastim. Adamlar degerlerine kiyemt veriyorlar oysa benim memleketim cok daha güzel. Bizlerde böyle bir uygulamaya biran evvel gecmeliyiz.
      Not: Blogumda sorun olustu yorumlar bana gec geliyor cevaplarda gecikme olursa ne olur bagislayin hepiniz. Cünkü ben de yorum yok gösteriyor.

      Sil
  2. Bu yürüyüşlerden birine ben de katılmayı çok isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cerencigim büyük bir memnuniyetle diyorum. Simdiden sana acik davet. Eger arzu edersen daga da cikariz. Orasi daha keyifli oluyor.Görüsmek ümidiyle
      Cerencigim yorumlar bloggerdeki bir sorundan dolayi bana cok gec ulasti yani az evvel sabah bile degil. Buyüzden herkese ne diyecegimi bilemeyecek bir durumda biraktigi icin bloggere kizginim. Yoksa sizler yatarsinizda ben cevaplamaz miyim. Ziyaretin icin tekrar tesekkkürler.

      Sil
  3. Çok güzel bir uygulama gerçekten ama ülkemizde biraz zor ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her belediyeni yapabilecegi basit bir uygulama. Zaten köy, kasaba halki yardim edeceklerdir tesbitleriyle bir geriye bir kac pano hazirlamada. Herkesin bilgisayarkurdu oldugu bir ortamda aslinda bu sadece mazeret olur. Sana katiliyorum. Ama denemeli yoksa nesil yanlis yetisiyor cevre bilinci olmadan yasarken koruyacagimiza yok ediyoruz baska yasam alanlarini.

      Not: Blogumda sorun olustu yorumlar bana gec geliyor cevaplarda gecikme olursa ne olur bagislayin hepiniz. Cünkü ben de yorum yok gösteriyor.

      Sil