13 Şubat 2012 Pazartesi

KARA TAVUK AMSEL





LAT: TURDUS MERULA
Erkegi bilindigi üzre siyah renktedir. Gagasi ve göz kenarlari portakal sarisidir. Disisi koyu kahve olup; biraz acikrenkte gögüs kismi ve boyunu biraz lekelidir
.Kara tavuklara ormanlarda , parklarda vebahcelerde sikca rastlanir. Durmadan yerde ziplayarak yiyecek aradiklari gözlenir. Solucanlar, böcekler ve kücük meyveler beslendikleri seylerdir. Sabah ve aksamlari yüksek sesle öterler. Kislari burada gecirdikleri halde bazilari güney ve bati Avrupaya hatta kuzey Afrika´ya göc ederler. Yuvalarini caliliklarda ve binalarda yaparlar. 4-7 yumurtalari olur. kulucka ve yuva zamani 14 gündür.
Not: Iki sene önce bir kara tavuk balkonumdaki en güzel menekse saksisini kendisine yuva secmisti. Yuvasini öyle bir topraga islemiski onlar gittikten sonra yuvayi saksidan cikarmam mümkün olmadi. Anne kus bir dakika bile 14 gün boyunca yerinden kimildamadi. Baba kus ise yiyecek getirmekten helak oldu zavalli. Eger yiyecek arayisinda degilse nöbet tutuyordu balkonun öbür ucunda ayrilmadan. O yüzden evde onlar gidene kadar hapis kaldik disari cikamadan camasir asamadan. Camasirlari icerde kurutup öyle idare ettik. Insan gözüyle görünce o zaman diyor ki kim demis onlar düsünemiyor diye bizden farklari yok ki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder