16 Mart 2012 Cuma

ALBATROS DIOMEDEIDAE

TANIMLAYICI ÖZELLIKLER:
Albatroslar cok uzun ve dar kanatli büyük ve cok büyük bir grup deniz kuslarindandir. Albatroslar kanat genisligi 3,5 Metreyi buldugundan yeryüzündeki en büyük kuslar olup bu kus ailesinin en kücük cinsleri bile kanat genisligi olarak 2 metreyi bulmaktadir. Agirlik olarak 12 kg. ile kuslar aleminin en agir kuslari arasindadirlar.
YASAM ALANLARI:
Büyük bir bölümü güney yarim küredeki okyanuslarda yasarlar.Özellikle Falkland adalari, Macquarie adasi, Crozet adasi, Prens-Edward adasi ve bazi kücük gruplar ise Antarktis´ te yasamaktadirlar.
Albatroslar kiyi kesiminde bulunmamaya özen gösterirler. Kitaya ise sadece kulucka icin ugrarlar.Binlerce kilometre ucabilirler onun icin bütün kiyi boyunca görülürler.
Yasama sekilleri: Bir planör gibi rüzgariarkalarina alarak ucus teknikleri oldugundan cok uzun mesafeleri rahatlikla ucarlar. Agir kuslar olduklarindan hizlari 12 km/H nin altina düstügünde ucusa kalkamadiklarindan kiyi boyunca karada yada suda durmak zorunda kalirlar. Buna karsilik firtinaya karsi kendileri manövre yapabilirler. Albatroslar iyi ucucular olmalarina karsin kalkis ve iniste cok zorluklar yasarlar. Cok uzun bir hiz alistan sonra kalkisa gecebildikleri gibi ta iyice yere yaklasana kadar hizlarini kesmediklerinden cogunlukla kanatlarinin ve ayaklarinin kirildigi olur. Bu da tabii kusun hayatini sürdürememesi demek olur.
YIYECEKLERI: Mürekkep baligi, midye, sardunya, deniz anasi ve lesler menü listelerinde yer alir.

2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Albatrosu tanıyorum. Ama sadece ismi ve görüntüsüyle. Ne yer, ne içer, nerelerde barınır vs. hiç bilgim yoktu. O bilgileri de sayenizde bizlerle paylaştığınız bu blogdan öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim efendim, kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. fendim esas ben tesekkür ederim alakaniza.Dünyanin en büyük ve en agir kuslari omalari sebebiyle bilinmeleri gerek diye düsündüm. Zavallilarin ucabilmeleri bir dert rüzgar belli süratte olmayinca ucamiyor yillarca ana vatanlaina bizler gibi dönemeden yalis kürede kalmak zorunda kaliyorlar ucsa inerken ayklari yaki kanatlari kiriliyor.Hayvanlar aleminde düsmani olmayan kuslar iste.

    YanıtlaSil