16 Mart 2012 Cuma

AND CONDORU VULTUR GRYPHUS

Eger bir hayvan olsa idim condor olmak isterdim.Ucuslarina hayranim cünkü.Nasil Hayvanlar mi? Gerci video da Almanca anlatiyor ama kayit biraz kötü sonrasi anlasildigindan ben biraz Türkce acikladim.

Latince Adi: Vultur Gryphus
Görüldükleri yerler: Güney Amerika ve And Daglari
Yasama alanlari: Daglar ve kiyi kesimindeki kayaliklar
Boyu: 110 cm. kadar
Kilosu: ( erkegi ) 12 kg
Kilosu: ( disisi )    9,5 kg
Kanatlarinin genisligi: 320 cm
Hizi: 55 km/H
Kondor yuvalarini kayaliklara özellikle de bütü hava sartlarina acik ve rüzgara maruz yerlerde kurar. Genellikle bir ender olarak iki yumurtasi olur ki asagi yukari 280 gr. civarindadir. Kulucka dönemi 55-65 gün sürer ve anne ve baba dönüsüml bu süreci üstlenir. Yumurtadan ciktiktan sonrada yavrunun bakimini anne ve baba birlikte üstlenirler. Yavru yaklasik 6 ay kadar sonra anne ve babasinin büyüklügüne erisir. Bu süre zarfinda ucabilecek duruma gelir. Hayvanat bahcelerinde bakildiginda ömürleri 85 yil olsa da vahsi hayat sartlarinda takribi ömürleri 40 yildir.

6 yorum:

  1. Merhabalar Kum Tanesi,

    Güney Amerika'da ve And dağlarında yaşayan bu kuşun ismini bir kez daha belgesellerde duyduğumu hatırlar gibiyim. Tilkilerin leşine musallat olmak istediler. Tilkiler de kovaladırlar. Etçil ve yırtıcı bir kuş mudur bu Condor? Kartal gibi avlanır mı? Yoksa akbabalar gibi sadece leşlerle mi beslenirler?

    Eskisi gibi pek Almanca'yı anlayamıyorum. Çünü aradan Almanca'sız tam 37 yıl geçmiş.

    Bu güzel ve ilginç Condor paylaşımı için teşekkürlerimi sunarım efendim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efendim, videoda da anlatildigi gibi aslinda les yiyicilerdendir. Yalniz bazen kanatlarini carparak kayaliklara yakin yerler de bulunan keci veya inekleri korkutarak kayaliklardan yuvarlanmasini saglar öldüklerinde ise yerler. Evet avlanir da ama les yiyicidirler. Güney Amerika´da kutsal sayilan kuslardir. Onlar icin ayinler düzenlenir kurban verilir mesela Peru ve Columbia´da. Kanat yapilari ve ucus stilleriyle Fransiz yapimi CONDOR ucaklarina model teskil etmislerdir. 7000 m dahi ucabilirler.Soylari tükenmektedir. Kuslar aleminin Albatroslardan sonraki ikinci büyük kuslaridir. Bilgi yeterli oldu mu? Haklarinda kafadan yazabilecegim bilgi simdilik bu kadar.Hürmetlerimle

      Sil
  2. Gizemli bir kuştur uçar aheste aheste :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de gizemli kuslar cünkü Güney Amerika halklarinin bu kuslari kutsal saymalarinin bir nedeni olmali. Hatta insanlar ölülerinin bunlarca yendiginde ruhlarinin yasadigina bile inaniyorlarmis ayni Tibettekiler gibi. Yani inanislarda da benzesmeler var .Ilginc tabii.Tesekkürler yorumunuz icin.

      Sil
  3. Merhabalar,

    Size zahmet oldu efendim, ama yararlı da oldu ve sayenizde bu kuş ile ilgili öğrenmek istediklerimi öğrendim. Teşekkürlerimi sunarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. Ne münasebet efendim, zevkle yazdim.Zaten Ornitolojiye özel merakim vardir. 7- 8 senedir de aktif kus gözlemciligi ile mesgulüm. Severek yazdim.

    YanıtlaSil