30 Mart 2012 Cuma

SILENE STENOPHYLLA 30.000 YILLIK CICEK YENIDEN FILIZLENDIRILDI.


Iki gün önce yine her zamanki aliskanligim üzre araba sürerken pür dikkat radyo dinlerken cok ilginc bir haberi duydum ve  sizlerle de paylasmak istedim.
Alman Bayern 3 Radyo kanalinda verilen programda bir Botanikci, Rus uzmanlarin  Sibirya´da  Kolima nehri kiyisindaki bir magaradaki  fosillesmis sincap barinagindaki bitkinin tohumunu ekerek bitkiyi yeniden filizlendirdiler. Radyokarbon metoduna göre 31.800 yillikbir yasa sahip oldugu aciklanmis.
Fosillesmis tohum bugünkü yeryüzünün 38 m derinliginde olup zamanin Mammut gibi büyük hayvan kemiklerinin de bulundugu belirtilmekte.Uzmanlar klima sayesinde bugüne kadar gelmis oldugunu ayrica baska hayvanlar tarafindan da yenmemesinin aslinda bir mucize oldugunu belirtmektedirler.
Daha önceleri ise  bulunan en eski bitki tohumlarinin 2000 yillik bir hurmaya ve 1200 yillik bir Lotus (Nilüfer cicegine ) ait oldugu belirtilmektedir.
Cicek muhtemelen laboratuar sartlarinda  hücre bölünmesi baslatilarak filizlenmistir.Ve görüldü ki hala türleri bulunan cicegin bu zamana kadar cok büyük degisiklikler göstermeyerek kendini muhafaza etmesidir.


8 yorum:

  1. Çok hoş bir bilgi.Çok ilginç. Bayıldım.

    YanıtlaSil
  2. Tesekkürler Sezer Hanim. Nazik yorumunuz icin.

    YanıtlaSil
  3. YAAAAA CANIM ÇOK HOŞŞŞŞŞ :))
    ÇOK GÜZEL BİLGİLER...

    YanıtlaSil
  4. Tsekkürler bir kase lezzet, bende dinlerken aaaa ne ilginc vay canina demistim. O yüzden sizlerle paylastim. Begenmenize cok sevindim.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,

    Gerçekten çok ilginç bir haber. 30 bin yıllık fosilden alınan hücre canlandırılıp, çoğaltılarak yeniden filizlendirilen bir çiçek. İnsanoğlu, Cenab-ı Hakk'ın müsaade ettiği yere kadar ki, ilminden faydalanarak bu tür işlemleri yapmaya devam edecek! Bu ne ilk, ne de son olacak. Daha yapılacak çok işler var, belki yarı bile edemedik.

    Bu güzel ve ilginç paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  6. Cok haklisiniz efendim. Allahin takdiri bu olmali kesin.Yoksa sasirilacak sey ac büyük hayvanlar ve Sincap bile ölürken bu tohumu yememis ve bugün 38m altinda bulunmasi baskqa seyle izahi zor.

    YanıtlaSil
  7. sevgili kumtanesi hoş ve ilginç bir bilgilendirme tşk ederim arkadaşım nasılsınız blogdayken konularını takipteydim burada pek görüşemiyoruz .sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim arkadasim,merak etme bugünden itibaren 2 hafta tatildeyim bol bol görüsürüz artik.Görüsmek üzere diyorum.

      Sil