15 Nisan 2012 Pazar

TÜRK GELIN( 4 )


TÜRK GELIN ( 4 )

Bir gün kayinvalidesini, oglunun vesikalik fotografina derin derin bakarken bulur evin salonunda Pervin. “ özlediniz mi oglunuzu annecigim „ diye sorar. “ Merak etmeyin ben havaalanindan telefonla arar size telefon acmasini söylerim; biraz hasret giderirsiniz . Zaten, yakinda gelecek merak etmeyin„ diye de ekler. Aslinda, kendisinin teselliye ihtiyaci olmasina karsin onun anne olarak özleminin ogluna daha cok oldugunu düsünerek, kayinvalidesini teselliye calisir. ( Tabii Pervin´in bu sözlerinin kacta kacini kayinvalidesi anlamisti o da mechuldü ya.)
Ama, onun reaksiyonuna aradan 24 sene gecmesine ragmen o günkü kadar icerleyecekti. Herhalde ömrünün sonuna kadar bu hakareti unutamayacakti. Hangi vicdandi ona bu sözleri söyleten?
Önder´in annesi elindeki oglunun vesikalik fotografini önce sevecen ifadelerle seyrederken Pervin´in sözleri üzerine halinin üzerine dogru yere savurup, tükürdükten sonra, bir de onu ifadesiyle“ pis murdar „ diye de bir küfür savurur. Pervin neye ugradigini sasirmistir. Bütün vücudunu öfke sicakligi basmisti. Pervin araya yine karisan görümcelerinin "yok öyle degil, siz yanlis anladiniz " laflarina ragmen kayinvalidesine ilk kez sesini yükselterek,bana bu sekilde davranamazsiniz, kendinize gelin. Siz ne söylediginizin farkinda misiniz,beni aptal mi sandiniz bana bunun hesabini verirsiniz der. Güya Türkce bilmeyen kayinvalide bunun üzerine biraz kendine gelir ben size degil , kendi ogluma kiziyorum diye de bozuk Türkce ile ekler. Devaminda, oglunun midesine cok düskün oldugunu, annesinin yemeklerine pek alisik oldugunu ve yol yakinken ayrilsa imis Önder´den cünkü Önder birakirmis onu eger annesinin yemegini yiyemezse. Bir de sözlerine ,benim Türk pasportum ciktiginda memleketim Cin´e gidecegim ve orada bir yil kalacagim. Ben oglumu onun icin evlendiriyorum; diye kendi mantigini dikte etmeye kalkar.
Sen benim cocuklarima bakabilir misin? diye sorar ( yani becere bilir mi idi  Pervin? Onu kast etmektedir.)
Her seferinde, yeni bir sürprizle karsilastigi gibi, simdi de bu sürprizle karsilasmistir. Kadin Pervin´in vize cikinca dügünü olacagini, esinin yanina Almanyaýa gidecegini degil, bir yil da onun cocuklarina kocasini görmeden annelik etmesini bekleye biliyordu. Oysa Pervin´in vize islemleri icin nikahi önce olmustu.
Pervin, onun belki büyük bir memleket hasreti icin de olmasini anlamaya calissa da, yine de kendi ailesinden edindigi karakterle, yine cok acik ve net bir cevapta bulunacaktir. “ Burada olsam elbette bir abla gibi bakardim; neden olmasin ama, evlendigimizde burada olmayacagim ve Almanya vizem cikar cikmazda gidecegim. „ Lakin Kayinvalidesi, "insan annesi icin böyle bir fedakarlikta bulunmaz mi? " deyince Pervin gercekten sinirlenmistir. Öfkesine hakim olmaya calisarak, su cevabi verir:“ Nisanlimin annesi olarak elbette size saygi duyuyorum, duyacagim da; ama benim zaten bir annem babam var ben buna ihtiyacim oldugu icin evlenmiyorum. Esim icin , kendi evim olsun diye evleniyorum der. Bunun üzerine Kayinvalidesi onlarin tabirinde aboooo demek olan viyeeeeey kelimesini kullanarak ellerini yüzüne kapatir. Bu ne hayasizlik diyerek salondan disari cikar ( ki bu lafi anlamistir  Pervin cünkü ayni kelime Türkce de de mevcuttu.). Sükür ki bundan sonra bir daha bu istegini dile getirmez.
Ama hep aileyi ziyarete gitse, hep onlarin beklentileri Pervin´den  bitmez, tükenmez.
…...........
Kum Tanesinden

4 yorum:

  1. Dördüncü bölümü de bir solukta okudum. Okudukça Pervin'e şans dilemekten başka tortu kalmıyor insanın içinde. Bu kadar da olmaz dedirtiyor insana. Bakalım neler yaşayacak Pervin gelin....Elinize sağlık. Çok güzel, sıkmadan ve akıcı okunuyorsunuz.

    YanıtlaSil
  2. Efendim benim bu nacizane hikaye denememe alaka göstermeniz beni son derece memnun ediyor.Sizin yapici yorumlariniz bana yazinin devami icin olumlu bir destek. Cünkü sizin gibi iyi yazabilmeyi ögrenmek istiyorum. Umarim bundan sonraki kisimlarda da degerli yorumlarinizi benden esirgemezsiniz. Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
  3. Az da olsa Pervin'in içinin rahatladığı bölüm bu bölüm.NEden derseniz insalar insanlar baş kaldırmayan,saygı ve sevgisinden dolayı söz sölemeyen masum insanların üzerine giderler Previn bu bölümde hayat benim diyebilmiştir.Boğazına kadar gelen sıkıntılara karşı bir iki cümle söz edebilmiştir;ama acı hala bitmemiştir.Pervin'in iler ki günlerinin aydınlık olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Mesutcugum, Pervin´in derdi bitmez de bitmez.Pevin hala nalayamaz aslinda her anne cocuklarinin mutlubir hayat sürmesini ister bu kayinvalide ise elinden gelen bütün gayreti sarfetmistir oglunun daha tam kurulmamis yuvasini bozmaya. Iiy dileklerin icin tesekkürler

      Sil